De 14-jarige Emily woont op een boerderij met haar ouders, haar zus, haar 2 broers en een hoop dieren. Vlak voor haar verjaardag komt Emily terug van school. Haar moeder staat voor haar en verteld met een grijns dat ze een eigen paard krijgt. De enige vrije middag in de week besteed Emily al zoekend naar een paard samen met haar moeder.

We rijden al een tijdje op de snelweg. Langs het platteland, ik kijk uit het raampje en bedenk wat voor paard ik wil. Het liefst een stevige, zoiets als een Ijslander of een Fjord. Ik ben dol op zulke pony's/paarden, je kunt er heerlijk zonder zadel op rijden met 's winters die heerlijke teddybeervacht. Een heel erg duur en elegant paardje kan sowieso niet, is veel te duur. Mijn moeder zet de radio aan op 538, onze lievelings-radiozender. De liedjes zijn naar onze mening 's middags het leukst. We zingen samen mee met de liedjes, zonder dat het ons kan schelen hoe vals het is. De auto gaat zachter, ik weet het zeker. Ik kijk eens goed uit het raam en zie dat we bij die grote handelaar zijn. Mijn gordel gaat meteen los, en zodra ik de motor niet meer hoor doe ik de deur open en spring ik uit de auto. Ik kijk om me heen, er staan hier een hoop paarden van abnormaal veel rassen, van Shetlander tot Arabier, er staan alleen al in de voorste wei meer dan 30 paarden, het is net een paradijs! Dan ik zie iemand naar ons toe lopen, hij is heeft een normaal postuur, is best gespierd, heeft kort zwart haar, maar aan de zijkanten wat korter waardoor het een zachte uitdrukking geeft. Verder is hij lichtbruin, en best lang, alles in zijn gezicht lijkt precies te kloppen. En met die donkerbruine ogen past het precies bij de rest van zijn lichaam, hij ziet eruit als 18 of 19 jaar. Hij geeft me een hand. "Hoi, ik ben Nicky. Ik ben hier om jullie een rondleiding te geven en helpen met een keuze te maken. Komt u eerst even naar binnen voor wat drinken." Hij gaat ervan uit dat we meelopen en gaat terug, ik kijk mijn moeder aan, en we gaan achter hem aan.
Op een gegeven moment staan we voor een deur, Nicky pakt iets uit zijn zak wat een sleutel is. Hij maakt de deur open en wacht tot we binnen zijn. De kantine is in Western-stijl ingericht. Er ligt een kleed dat van een koeienvacht gemaakt lijkt te zijn, er zijn een paar houten tafels die tegen een raam aan staan, daarachter staat een bar. Als je achterin kijkt is dat echt voor het hangen bedoeld. Er staat een grote bank vlak voor een open haard, een grote boekenkast met tijdschriften tegen te muur, en een paar indianen kleden die op de muur hangen. Het licht is best wel zwak, waardoor het een nog betere sfeer krijgt. Nicky gaat achter de bar staan en vraagt wat we willen drinken. Ik kijk wat er in de koelkast staat en neem een cola. Mijn moeder krijgt een kop koffie. Nicky gaat aan de bar zitten. "Oké, nu wil ik eerst eens weten wie jullie zijn en wat voor paard jullie zoeken." Mijn moeder nam het gesprek over. "Ik ben Samantha, en dit is mijn dochter Emily. Wij zijn op zoek naar een paard voor Emily." Nicky kijkt mij aan. "En Emily, wat voor paard zou je graag willen?" Ik ben blij dat hij dit gewoon aan mij vraagt en niet aan mijn moeder alsof ik 1 of ander klein kind ben. "Ik wil graag een brede pony, die lekker zit tijdens het rijden, en niet snel van dingen schrikt. Maar ondeugend maakt me helemaal niets uit." Nicky lijkt na te denken over mijn woorden. "Zoiets als een Ijslander, een Fjord of een Fries? En moeten het per se raspaarden zijn of mag het ook een mengeling zijn?" "Dat maakt mij eigenlijk helemaal niets uit."
Na een tijdje praten kijken we bij de paarden. Nicky weet precies waar de stevige pony's staan. We lopen langs allemaal koudbloedige rassen, en ik kan maar geen keuze maken. Uiteindelijk kijken we nog even bij de mengelingen, ook allemaal leuke paarden. We lopen naar een grote weide met ook weer allemaal koudbloedige paarden. Nicky pakt een paar paarden die mij wel leuk lijken, hij zet ze op de binnenplaats en verteld over elk paard hoe ze rijden, wat hun karakter is, en hoe duur ze zijn. Er staat een lichtkleurige Fjord bij, die mij wel erg aanspreekt. Ik loop naar hem of haar toe. "Hoe heet deze Fjord?" Nicky kijkt even goed naar het geslachtsdeel, en naar andere details. "Dit is Sunshine, ze is is lief tegen mensen en andere dieren. Wel kan ze ontzettend koppig zijn en bokken tijdens het rijden. Ze is 7 jaar oud. en kerngezond, omdat ze hier al een tijdje staat is ze best goedkoop, 1000 euro." Ik loop naar haar toe en aai haar, kijkt mij aan met haar amandelvormige ogen en haar oortjes naar voren, ze duwt met haar neus tegen mijn t-shirt alsof ze wil zeggen: Kies mij! Ik kijk mijn moeder smekend aan en ze knikt. Samen met Nicky en mijn moeder loop mijn toekomstige pony met me mee. Blijer kan ik niet worden!

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen