Foto bij Over vliegtuigen

Herkenbare situaties voor mensen die vaak vliegen, tips voor mensen die de eerste keer gaan.

Mijn reis naar Florida begint met een vliegtuig.. Eigenlijk... met een boel vliegtuigen en "beveiliging".
Maar voordat ik zover ben is er al heel wat gebeurd.
Ten eerste, er is een reis geboekt. Via Dusseldorf of Schiphol vertrekken er vliegtuigen richting mijn bestemming. Mijn ouders boeken meestal vroeg, zo'n half jaar van tevoren ivm vroegboekkorting. Nu is een ticket met vroegboekkorting waarschijnlijk nog altijd een stuk duurder dan een last minute... maar bij last-minutes wordt het moeilijk een reis te boeken waar een groot gezin bij elkaar kan blijven. Last minutes zijn dus metname goed voor kleine groepen of als je alleen reist.
Het maakt niet zo heel veel uit waar vandaan je vertrekt, voor sommigen zal Dusseldorf even ver zijn als Schiphol (en voor Belgen is Brussel misschien ook een optie). Vanuit schiphol vertrekken wij meestal met een klein vliegtuig naar Londen, waar wij overstappen op een groter vliegtuig.

Wat mee te nemen in hand bagage?


Voor de lange reis;
Inlegkruisje (ook als je niet ongesteld bent handig om fris te blijven)
Deo
Tandenborstel/Kauwgom
Boek
Borstel (of je moet je haar van tevoren invlechten, werkt ook)
Koekjes/snoep (geen dingen met teveel zout)
Electronica (als je het bij de grote koffers stopt, kan het kapot gaan)
Sokken/sloffen (als je slippers aanhebt)
Medicijnen

Verder vooral niet al teveel. Je moet het de hele tijd dragen door vliegtuigen en velden. Ik raad boeken aan als ontspanning boven electronica


Reistijd Nederland-Tampa met 2x overstappen; 24 uur.

Op de heenweg zijn wij zo'n 3x gecontroleerd, gescant en ontjast/ontschoent. Als je van plan bent om deze reis te maken is het aan te raden schoenen aan te doen die makkelijk uit gaan. Ook wisselt het per land welke regels voor de scan gelden. Soms mogen mensen van -12 of 75+ hun schoenen aanhouden. Soms mogen slippers aanblijven. Het is best verwarrend. Voor korte reizen zijn slippers/crocs handige schoenen.
Voor langere vluchten is het handig iets mee te hebben wat jouw voeten kan warm houden (slofsokken of dichte schoenen). Het is erg koud in het vliegtuig, dus een lange broek en een vest zijn aan te raden.
Zilveren armbanden gaan niet af bij de scan. Dus sommige sieraden kunnen om blijven zonder problemen.

Boarding
Gezien vluigtuigmaatschappijen niet opletten tijdens mythbusters kan dit 30-60 minuten duren. Als je buisnessclass/firstclass hebt mag je als eerste er in. Als je iets van rij 32 hebt en achteraan zit, mag je pas als laatste instappen. Blijf rustig zittend wachten. Dit is de traagst mogelijke manier om het vliegtuig te vullen en na "chaos" de meest onaangename. Om te voorkomen dat mensen in gillende beesten veranderen zullen er rustgevende irritante muziekjes gespeeld worden tijdens boarding.
Desondanks is het de moeite waard om vriendelijk te blijven. Wie weet zit je de komende 10 uur vast aan de persoon voor/achter je.
Als iedereen zit krijg je een filmpje of dansje van de stewardessen... over veiligheid!!!YAAAAY!!!! Misschien ken je hem al en kun je meedoen. Het is heel simpel, de tweede keer dat je hem ziet gaat hij niet meer uit je hoofd. Delta airlines heeft de grappigste veiligheidsfilmpjes.

Dan ga je opstijgen. De druk op je oren verandert snel, kauwgom kauwen en gapen kunnen helpen.

Eenmaal in de lucht mag je uit je stoel komen. Sommige piloten weten alleen niet waar het stoelriemen-los knopje zit, heb ik gister/eergister gemerkt. Zes uur lang amper turbulentie en het lichtje bleef branden xD Eenmaal geland zag ik zo'n hand zoeken xD
Je krijgt koekjes of een broodje (ontbijt) met thee bij british airlines, zelf al vlieg je maar een uur. Bij American airlines is dat anders, daar krijg je alleen service bij internationale vluchten. Je kunt van Jacksonville naar Seatle vliegen zonder ook maar 1 kopje thee te krijgen (of het blijft bij 1 kopje, als je geluk hebt).

Het grote vliegtuig
Na de overstap, die bij ons wat gehaast ging, begint het "leuke/vervelende" gedeelte van de reis. Afhankelijk van hoe oud het vliegtuig is waarin je vliegt. De meeste grote vliegtuigen hebben een aardig aanbod aan films en voor elke passagier een apart scherm. Britsh airways (mijn persoonlijke favoriet) deelde vroeger kleine computers uit aan kinderen die spelletjes als pacman en snake konden. Je krijgt sowieso een paar keer te drinken aan geboden en twee of drie keer wat eten. Dit is niet altijd genoeg voor een hongerige tiener. Koekjes mag je meenemen in het vliegtuig, dus ik raad aan er wat in de handbagage te doen.
Oude toestellen kunnen smerig zijn, met kauwgom onder de leuning en onder de uitneembare aftandsbediening van jouw scherm. Ook moet je daar soms wachten op "shows" en zijn er maar een paar dingen om uit te kiezen waardoor je je verveelt. Neem dus een goed boek mee en een gezelschapspel, dat lost een hoop op.
Nieuwe daarintegen (777-300) zijn schoon (met betere toiletten dan op sommige luchthavens) en luxe. Zij hebben ongeveer 5 films per genre, vaak meer leuke films en tv-programma's dan je kunt kijken. Op de terugweg hadden wij er zo eentje met 6 afleveringen van DW, waaronder zeer opmerkelijke, the angels take over manhattan (aangezien we van New York vlogen naar Londen). Ik heb Oz the great & powerfull en Beautifull creatures. Ook was er de nieuwste ironman, epic, warm bodies, olympus has fallen, teveel om hier neer te pleuren. Je kon pauzeren, terugspoelen, ff, taal selecteren etc. Er is zelfs wifi (als die het doet).
Op de heenweg was alleen Jack the giantslayer als leuke film aanwezig. En die kon niet teruggespoeld worden. Als de captain een boodschap had, had je gewoon een stuk gemist. Helaas kun je niet kiezen/weten in welk vliegtuig je terecht komt.


Nu is al dat entertainment wel leuk, als je aankomt ben je gewoon moe. Helaas moesten wij nog een keer langs bagage claim, waar bleek dat 3/5 van onze koffers het vliegtuig niet gehaald hadden door de korte overstap. Opnieuw inchecken, opnieuw gecontroleerd, chagarijnige, onbeleefde security mensen die klagen dat WIJ sloom zijn terwijl zij degene zijn die alles traag laten verlopen.... dan nog een keer opnieuw controle, of ik nog altijd ik ben of dat de wisseldrank toch is uitgewerkt (je weet het maar nooit met vluchten via Engeland). Milssende bagage aangeven, huurauto ophalen en naar huis rijden.
We hadden een kleine toilettas met scheermesjes, tandpasta en tandenborstels gekregen zodat we alsnog met een fris gebit konden gaan slapen.
Na iets meer dan een dag kwamen de eerste twee koffers dan wel aan. Eindelijk mijn kleding terug. We hadden wel al wat schone kleding gekocht in America om de eerste dag door te komen.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen