Zuchtend leg ik de laatste lading visnetten op de houten planken van onze marktkraam. Ik moet elke zaterdag abnormaal vroeg opstaan om te helpen met de gloednieuwe verkoopwaar klaar te zetten. Gelukkig en ook verbazingwekkend is mijn moeder niet meer boos. Ze heeft zich gisternacht waarschijnlijk helemaal lam gezopen. Of een slaapmiddel gedronken en is ze alles vergeten wat zich heeft afgespeeld.
In ieder geval is ze deze ochtend wel te harden, ze is bijna vriendelijk.
Vanochtend wist ik heel voorzichtig om de glasscherf uit mijn voet te verwijderen, maar het doet nog steeds verschrikkelijk pijn - de reden waarom ik op een stok steun. Mijn moeder zegt dat ik mij niet zo aan moet stellen, maar ik luister niet naar haar. Zij voelt de pijn niet die ik wel voel.
Mijn oom is vanochtend - straalbezopen natuurlijk - teruggekeerd uit het café. Ondanks hij nog steeds niet helemaal honderd procent is, helpt hij vandaag wel mee. Ik vermijd hem natuurlijk, zoals altijd.
''Annie, kom eens helpen.'' commandeert mijn oom. Ik rol onopvallend met mijn ogen wanneer ik hem zie slepen met een zware lading katrollen. Als hij geen kater had gehad, was hij nu niet zo dom geweest om die dingen van vijf kilo per stuk te gaan tillen. Toch help ik hem door mee te trekken.
Uiteindelijk weten we - geen idee hoe we dat ooit hadden kunnen halen - de katrollen voor de marktkraam te laten rusten.
Precies op dat moment zie ik de eerst kooplieden al het Plein oplopen. Mijn moeder poetst nog voor een laatste keer de zilveren vishaakjes, die onder de rijke mensen zeer populair zijn, en gaat dan achter de kraam staan.
Ik zit een beetje achteraan op een krukje met een stapel boeken naast mij. Als mijn moeder mij nodig heeft dan roept ze mij wel.
Ik negeer de aantrekkelijke stapel leesvoer en kijk rond. Het lijkt wel alsof er gisteren helemaal geen storm is geweest. Het zonnetje schijnt, de lucht zorgt voor een helderblauwe kleur op je oogvlies en er heerst een zacht, maar heerlijk briesje. Precies zoals een zomerdag hoort te zijn is het ook nog eens warm.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen