Foto bij poisoned flowers

Ik loop naar de tuindeur en druk de deurklink naar beneden. De houten deur gaat krakend open. Ik stap naar buiten, de grijze tegels van het gazon op en loop naar de mierenhoop achterin mijn tuin. Snel lees ik de handleiding door achterop het pakje met mierenverdelger. Dan kijk ik weer naar de mierenhoop en schat in waar ik de korrels gif het beste kan strooien. De mierenhoop is groot, rondom groeien een paar tulpen en 20 cm verder staat een struikje met aardbeien waar veel mieren tussen heen en weer lopen. Ik strooi de korrels daarom tussen het aardbeienstruikje en de mierenhoop en nog wat op de mierenhoop. Een paar rollen onder de tulpen en het aardbeienstruikje. Ach, kan geen kwaad toch? denk ik bij mezelf en ik ga weer naar binnen. Even later begint het te regenen. Ik vraag me af of de korrels mierenverdelger daar wel tegen kunnen. Een paar dagen later loop ik er weer naartoe om te kijken hoe het ervoor staat. Ik tref een slachtveld aan van mieren en tot mijn verbazing ligt daartussen ook een dode bij.

De Moord Op De BIJ
De bij, iedereen kent hem. Een harde werker die wel tot 75% van al ons groente en fruit bestuift. Einstein zei eens dat de mensheid zou uitsterven 4 jaar nadat de bij uitgestorven zou zijn. Nu praatte hij wel een beetje buiten zijn vak, maar het is waar. Zonder de bij hebben wij geen voedsel.
Veel mensen vinden ze vervelend of zijn bang voor ze, maar we hebben ons leven te danken aan hun. Jammer genoeg heeft de bij een probleem. Hij is namelijk stervende. Tot wel 50% van al de bijenvolken in Nederland sterft. En niet alleen in Nederland is dit het geval, overal in de wereld wordt de bij nu met zijn leven bedreigd.

Dit heeft tot nu toe 3 oorzaken.



- Er is niet genoeg variatie in de planten.
- Er heersen veel bijenziektes.
- Bestrijdingsmiddelen tegen insecten , dit verzwakt de bij en zorgt er weer voor dat ze eerder ziek worden.

Het ergste is nog dat wij verantwoordelijk zijn voor deze oorzaken. We planten op onze gewassen maar 1 soort plant en we gebruiken gif zodat de gewassen niet opgegeten worden door insecten.

Het gif zit in bestrijdingsmiddelen tegen insecten zoals mieren en slakken. Het worden neonicotinoïden genoemd. Hier is een lijstje met alle neonicotinoïden die tegen insecten worden gebruikt:

- Acetamiprid
- Clothianidin
- Dinotefuran
- Imidacloprid
- Nitenpyram
- Thiacloprid
- Thiamethoxam

Het wordt op de aarde gestrooid waardoor het in het water komt dat de bloemen opnemen en dus ook in de nectar. Wanneer de bij deze nectar meeneemt naar zijn bijenkorf worden al gauw ook andere bijen besmet en is zo een hele kolonie uitgestorven. Het zit voornamelijk in middelen tegen mieren en luizen. 1 pakje met gif tegen mieren bevat namelijk genoeg om 30 miljoen bijen te doden. Nu neemt de bloem dit natuurlijk niet allemaal op, maar alsnog. Het is aardig veel. Gebruik daarom alsjeblieft geen chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin.

Het zit soms ook in bloembollen en tuinaarde verwerkt. Jammer genoeg is dit niet te zien en staat het ook niet op de verpakkingen.
Veel organisaties proberen de bij te redden. Ze willen dat de overheid de neonicotinoïden laat verbieden. De overheid heeft dat gelukkig bij 3 neonicotinoïden van het lijstje hierboven gedaan, maar dat is nog niet alles! Nog steeds zijn de bijen stervende!

Maar is het niet ook schadelijk voor andere insecten? JAAAAAAAA!
Dat is dus het erge. Als het in het water in de aarde komt gaan regenwormen en larven ook dood. Als het afgevoerd wordt naar een slootje, rivier, vijver of meer is het water giftig geworden voor de insecten die daar hun eitjes in leggen. 3x Zo weinig insecten worden dan geboren. De vlinder, de libelle, het lieveheersbeestje, zelfs vogels worden hiermee bedreigd. Vogels eten namelijk vliegende insecten en vliegende insecten leggen voornamelijk hun eitjes in het water. De zwaluw is hier een voorbeeld van.
Als je bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld luizen gebruikt, maak je daarmee dus ook de lieveheersbeestjes dood die de luizen normaal eten en moet je wel doorgaan met het bestrijdingsmiddel waardoor er nog meer insecten doodgaan. Waarom zou je dat doen als het ook anders kan. Er zijn ook producten zonder de neonicotinoïden en het beste is dan toch echt om gewoon lieveheersbeestjes rond te laten vliegen en andere insecten die luizen eten. Mieren ruimen trouwens troep op van de natuur, dus waarom zou je ze willen verdelgen.


Al deze dieren en insecten zijn onmisbaar voor deze wereld. Zonder hun zouden wij niet bestaan. Waarom vermoord de mens hun dan?

Wat er moet gebeuren voor de bij:

- Meer diversiteit in planten. Dus plant eens wat verschillende bloemen in de buurt van je huis of in je tuin.
- Geen neonicotinoïden meer!
- Meer ruimte om te leven voor de bijen. Je kan bijvoorbeeld een bijenhotel maken. Dit is heel simpel. Je neemt een stuk (onbewerkt) hout en boort er gaten in tussen de 3 en 10 mm. Dit gebruiken alleen wilde bijen en die steken niet! Dus je hoeft ook niet bang te zijn voor dikke bulten :)




Greenpeace voert nu actie voor de bij. Je kan een petitie ondertekenen op www.reddebijen.nl. Hiermee stem je dus voor het verbieden van het gebruiken van neonicotinoïden. Het is trouwens helemaal gratis. Gewoon doen dus.

Reageer (1)

  • RinKagamine

    Love it! En zo waar! Veel succes met alles! <3
    xx

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen