Dit heeft mijn opa jaren geleden een keer geschreven, jammer genoeg heb ik hem nooit gekend, toch mis ik hem wel een beetje, hij verlaatte ons toen ik net 1jaartje was. <\3.

Ons Levenslot is een gevolg van ons Karakter.
Ons Karakter is een gevolg van onze Gewoonten.
Onze [/b]Gewoonten[/b] zijn een gevolg van onze Daden.
Onze Daden zijn een gevolg van onze Gevoelens.
Onze Gevoelens zijn een gevolg van onze Gedachten.
Onze Gedachten zijn een gevolg van onze Levensovertuiging.
Onze Levensovertuiging moet door Onszelf worden Gemaakt.

Opa, iloveyou<3

Reageer (1)

  • adisen

    Mijn vader heeft deze text lang geleden voor mij gekalligrafeerd. Had hem nodig, maar kon hem thuis niet vinden: blij dat ik hem weer heb. Dank aan jou en jouw opa - en aan mijn vader dus.
    De text komt voor in de leringen van AMORC (Aloude Mystieke Orde Rosae Crucis) dat zijn Rozenkruisers, en dat is een groep, die de mysteries van het leven bestudeert, en al heel lang bestaat. Er zijn daar veel lessen die schriftelijk kunnen worden gevolgd. Ook zijn er bijeenkomsten met een ritueel karakter, maar tevens lezingen en cursussen. Vroeger waren bewegingen als deze diep geheim. Dat komt doordat wat men daar leerde zo apart was, en vaak dat wat dominee en pastoor beweerden relativeerde, dat het zelfs gevaarlijk kon worden. Tegenwoordig niet meer, maar ze zijn ook niet algemeen bekend. Het gaat hier om diepe wijsheid, maar je hiermee bezig houden houdt ook flinke confrontatie met jezelf in, en dat is heftig. Het kennen van het leven en wat daar allemaal achter zit maakt alles verklaarbaar, maar niet per se makkelijker. Wel ervaren velen een soort grootse algemene rust in zichzelf en/of met de wereld. Het kan het contact met God veel vanzelfsprekender maken. Ze gaan uit van reïncarnatie, en dat kan de angst voor de dood doen verminderen of wegnemen.

    De text over het levenslot en de levensovertuiging lijkt erg individueel gericht, en het lijkt ook dat als je maar WIL, jij je leven helemaal vorm kan geven. Maar dat lijkt alleen maar zo, op het eerste gezicht. Er is iets dat niet zo opvalt, maar toch: het woord 'ons'/'onze' komt wel 14 keer voor. Dat zegt: we zijn niet alleen op de wereld, maar samen. Ons levenslot wordt mede bepaald door ons ouderlijk huis, de groepen waartoe we behoren waaronder het land en de wereld en zo. Dat maakt dat we onderdeel zijn van grotere tot heel grote verbanden, die mede bepalen wat ons levenslot is. Wij moeten met ons allen Ons levenslot maken, in een zoveel mogelijk democratische maatschappij. Onze levensovertuiging is voor een groot deel een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dwang en onderdrukking liggen altijd dicht onder de oppervlakte van moraal en ethiek. Voorschrijvende levensovertuigingen met al te makkelijke en starre opvattingen maken vrijheid monddood, en dat werkt tegen ons, want dan krijgen we een heel onvrij levenslot. De opsomming in deze zo mooie text geldt voor dictaturen en voor democratieën: wij zijn verantwoordelijk voor onze levensovertuiging! Welzijn is gemeenschappelijk zowel als individueel. Daarmee kom ik op de volgende vraag. Welzijn en vreugde in het bestaan: vormen die de basis voor een goede levensovertuiging?

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen