Wist je dat het lastig is om aan inspiratie te komen voor een nieuw verhaal?

Wist je dat het lastig is om een goed verhaal te schrijven als je teveel inspiratie hebt?

Soms wil je schrijven en weet je niet wat. Het volgende moment is er teveel om over te schrijven. De meeste inspiratie heb ik ook altijd als ik net in bed lig. Dan is het te laat om toch te gaan schrijven (als ik er echt uit ga en ga schrijven, kom ik het bed niet meer in). En als ik wacht tot de volgende ochtend… dan is alle inspiratie weg en is mijn hoofd leeg.

Ik hoorde een mooie uitspraak waarin ik me helemaal herkende:

‘Hoe slechter het met me gaat, hoe beter ik kan schrijven.’

Schrijven kun je ook altijd op twee manieren doen. Een verhaal voor jezelf schrijven, vol emotie en waardeloze troep, maar waar je je hele hebben en houden instopt. Vaak zijn dit rauwe verhalen waarbij de blaren op je tong komen als je het voor zou lezen.
En je hebt de verhalen die je voor een ander schrijft. Die gelezen mogen worden. Maar tijdens het schrijven van dat verhaal stel je jezelf steeds de vraag… Wat zou de lezer hierbij denken? Wat ziet de lezer nu voor zich? Hoe zou de lezer dit interpreteren? Dan is het verhaal niet meer echt van jou, maar dan is het verhaal van de lezer. Dan is het een verhaal waarin je schrijft wat in je opkomt, maar wat je zo aanpast dat het past in het hokje dat je voor je lezer hebt gemaakt.

Schrijven is moeilijk, maar tegelijk ook zo gemakkelijk. Ik heb al vaak gehoord dat ik schrijvend kan vertellen en ook vertellend kan schrijven. Dat is mooi, maar dat heb ik niet van mezelf. Wat ik ook vaak hoorde is dat ik de dingen zo goed kan verwoorden. Oké, ik ben goed in taal, maar mijn verhalen zijn geen letterkunst. Ik geef je een uitspraak mee, die ik ooit eens op internet tegenkwam en die ik zo mooi vond dat ik hem nooit zal vergeten:

Wat in mij opwelt is eigenlijk geen letterkunst of woordkunst.
Het is gedachtekunst, geen monument van de taal.
De taal is de slaaf, een karretje dat voert door landschappen van gedachten.


Het is dus maar de vraag of je een talent bezit wat het 'schrijftalent' heet... Of ben je een talent zijn, wat toevallig kan schrijven...?
Laat het weten in de reactie

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen