Schrijven, wie doet dat nu nog? Eigenlijk zit iedereen nu achter de computer, of te typen op zijn of haar Smartphone/IPad/IPhone en noem maar op. Maar ja, op school moet je nog wel schrijven (alhoewel, op mijn school zijn er een paar niveaus en jaren waar ze al met laptops werken, al moeten die wel toetsen schrijven).
En wat is er nu mooier dan dat je, alleen, midden in een sneeuwstorm met een kop warme chocolademelk met een Mount Everest aan slagroom er op op de bank zit en er komt een brief van een vriend of vriendin, of van je oma die je al een half jaar niet hebt gezien binnen! Weer eens wat anders. Je wil terug schrijven, maar, is het wel leesbaar? Zou je vriend, vriendin of oma je handschrift kunnen lezen?

Misschien vind je het wel heel saai of zo, maar mij leek het leuk om een blog te maken over het verbeteren van je handschrift.
Mijn handschrift is leesbaar, maar ik vind het zelf niet mooi. Natuurlijk vind ik dat een vriendin van mij veel mooier schrijft en stiekem probeer ik haar na te doen met hoe ze schrijft. Heel soms lijkt het er op en dan ben ik trots op dat ene woordje, maar meestal kan je zien wie wat heeft geschreven.
Vandaag heb ik me bedacht. Ik ga niet jaloers blijven zijn op dat handschrift, ik ga mijn eigen handschrift totaal veranderen en mooier maken
Met mijn super mooie foto camera (kuch kuch, het is mijn mobieltje, kuch kuch) zal ik jullie wat voorbeelden geven van mijn handschrift, voordat ik het ga verbeteren en ik jullie meeneem in de stappen, zodat jullie, als jullie je handschrift zat zijn of het onleesbaar is, ook mee kunnen doen en hopelijk profiteren van dit blog.








Oké bij het lijstje en de quote schreef ik expres netjes. Het onderste lijstje is wat ik wil verbeteren aan mijn handschrift.


De verandering

Tja, wat wil je nou eigenlijk anders aan je handschrift? 'Ik wil dat handschrift', is makkelijk gezegd, maar is onmogelijk. Een handschrift is iets van jezelf, iets wat jou laat zien. Je kan het veranderen, maar dit kan niet in drie minuten. Als je je handschrift wil veranderen, wees dan consequent en ook al moet je 'even snel wat opschrijven', moet je netjes blijven schrijven. Ben je een verhalen schrijver, net als ik en vele quizletters? Dan heb je hier een voordeel mee. Schrijf eens een verhaal op in een schrift of in een notitieblok, of ga verder met die ene die je op je laptop schrijft. Blijf ook dan schrijven zoals je na dit blog met je zelf hebt afgesproken. Hoe meer je het doet, hoe sneller het gaat.


Stap 1 : Lijst

Maak een lijstje met wat je wil verbeteren. Schrijf je (net als ik) de letters steeds verschillend van grootte? Of niet op het lijntje? Kras je lelijk door, zijn je letters slordig en onafgemaakt? Maak een lijstje met waarvan jij denkt dat verbeterd moet worden. Je moet immers zelf weten wat er beter moet worden. Mijn lijstje is de laatste foto.



Stap 2 : Zoeken

Zoeken, zoeken zoeken. Op internet kan je heel veel fonts vinden die je mooi vind, op weheartit, google, tumblr, zoek met termen zoals 'Handwriting, Beautiful handwriting, writing,' wat je maar kan bedenken. Als je er een hebt gevonden, zorg dat je hem uitprint, of dat je hem op je scherm van je laptop hebt staan. Bekijk het nu aandachtig. Waarom vind je het zo mooi? Wat is / zijn de/het verschil(len) met jou handschrift? Voldoet dit handschrift aan de eisen die op jou lijstje staan? Zo nee, zoek een andere of zorg dat je hem zo aanpast, dat het handschrift wel voldoet aan jou eisen.




Stap 3 : Pen en Papier
Kies het papier wat jij het lekkerste vind schrijven, Kies jou fijnste pen, of koop er een.
Mijn voorkeur is de pennen van de Hema. Ze zijn goedkoop, maar ik vind ze heerlijk schrijven. Je schiet niet uit, hij is dik genoeg en ik kan ze goed vasthouden.
Kijk naar het handschrift wat je hebt opgezocht. Als dit een dik handschrift is, moet je een dikke pen hebben, maar zorg dat het leesbaar blijft, zorg ook dat het een fijne, niet doordrukkende pen is. Je moet er constant mee kunnen schrijven! Gebruik dus geen stift, maar een vulpen, balpen of fineliner -al hoewel die laatste in mijn geval altijd doordrukt-.
Bedenk ook dat je soms een andere pen moet gebruiken, Bijvoorbeeld een heel dunne pen, of juist een dikke, om op een kaft o.i.d. te schrijven. Zorg dat je ook met zo'n pen kan schrijven.



Stap 4 : Overschrijven
Schrijf als eerste het handschrift over wat jij mooi vind. Doe dit zo:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
!@#$%^&*():;'",.?
Misschien zijn die laatste niet nodig, of niet mogelijk, Deze kan je weglaten, of bedenk zelf hoe jij ze mooi vind.

ONTHOUD
Onthoud altijd dat je nooit een handschrift nooit precies kan nabootsen. Een handschrift blijft van jezelf. Je kan er veel aan doen, maar echt precies hetzelfde als een lettertype of ander handschrift wordt het niet. Ook moet je onthouden dat je niet in één keer je handschrift hebt veranderd. Oefen daarom ontzettend vaak en schrijf de letters en cijfers zoals ze hier boven staan misschien wel 100 x op, oefening baart kunst en het kan geen kwaad (misschien een beetje kramp, maar daarom moet je soms even je pen neerleggen en een dansje doen in je kamer).



Stap 5 : Schrijven, wanneer het maar kan
Schrijf. Schrijf, schrijf, schrijf, schrijf, schrijf en schrijf. En schrijf. En dan wel in het handschrift wat je hebt geoefend, zorg dat je een speciaal schrift hebt waar je het alfabet, plus cijfers en evt tekens in hebt staan. (Misschien is het handig om ook je lijstje waar je in hebt staan wat je wilt verbeteren er in schrijft).
Ook in dat schrift/blok/wat dan ook moet je oefenen. Pak je lievelingsboek of zoek mooie quotes op (desnoods van films) en schrijf die over, het maakt niet uit wat je doet, als je maar schrijft. Natuurlijk hoe je het wil hebben.
Probeer overal te schrijven, maar zorg dat het geen kliederboel wordt. Met overal bedoel ik, overal waar je de ruimte, het licht en de rust voor hebt. In je kamer, op school, beneden aan tafel... Kijk onder het schrijven of jou punten op je lijstje die je wil verbeteren ook echt verbeteren. Kras je nu niet meer door, maar streep je? Liggen de letters allemaal op de lijn? Is die ene b nou echt wel dezelfde als die er naast? Zijn de letters ronder geworden? Lijkt het op hoe ik het hebben wil?


Stap 6 : Ga door! Je kan het!
Dit moet je eigenlijk constant doen tot je automatisch schrijft hoe je wil. Neem het schrift mee naar school en maak de opdrachten in je werkboeken of in je schrift ook met dit handschrift, ga geen twee handschriften door elkaar gebruiken. Met een toets kan je natuurlijk niet het blaadje met letters er bij hebben, maar probeer dan wel zo veel mogelijk te schrijven zoals je wil.
Iedereen kan dit, zeker als je het echt wilt. Ik zelf doe veel voor een mooi handschrift, het is niet een levensbehoefte van me maar ik vind het toch fijn als ik mooi schrijf, en ga deze stappen zeker op volgen. Als er mensen zijn die dit gaan lezen en het leuk vinden, zal ik een klein vervolgje doen met hoe mijn handschrift nu is en hoe ik het vond. Super veel plezier en succes met het zoeken, schrijven en oefenen voor je nieuwe handschrift.



Pssst... Hoe vond je deze blog? Was het bagger slecht of viel het eigenlijk best mee? Of was het leuk?
Wil je dat aub even in een reactie zetten? Misschien weten jullie nog wel leuke onderwerpen voor een blog waar ik over kan schrijven. Zeg ze me gerust in een reactie! En hoe ging het met jou handschrift? Of is die al heel erg mooi?
Ik hoop het graag terug te horen in een reactie!! (:

Reageer (3)

  • Mundane

    Oeh, dit moet ik eens een keer doen!

    1 decennium geleden
  • Folklore

    Zo, ik ben er aan begonnen, kijk maar. (:

    1 decennium geleden
  • Mazino

    Dit moet ik ook nog steeds doen. Ik heb een half jongens handschrift, dus totaal niet netjes.

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen