Heey,
Hier schrijf ik een soort verslagje over rode panda's
(Info van internet!)


Namen
De wetenschappelijke naam van de rode panda is Ailurus Fulgens. En de rode panda heet ook wel de kleine panda. In Chinezen noemen haar xiao xiongmao. Dat betekent kleine beerkat/kleine katbeer. Een andere naam voor het dier is Huo Hu. Oftewel vuurvos. De naam rode panda en de naam vuurvos heeft het dier te danken aan de roodbruine vacht.

Paartijd
De rode panda's solitair, behalve van eind december tot eind februari. Dan begint de paartijd. Hun gezin bestaat dan uit vader, moeder en gemiddeld 2 baby's.

Baby rode panda's
De babypanda's zijn grijzig met roodwitte haartjes. Ze zijn heel erg klein: ze wegen tussen de 50 en 200 gram en zijn 10 tot 15 centimeten groot. De kleintjes zijn bij de geboorte nog blind, pas na 2 á 3 weken gaan hun oogjes open. Daarna ontwikkelen ze zich snel.
De baby rode panda's blijven ongeveer 3 maanden in het nest voordat ze naar buiten gaan. Hun moeder blijft de 1e paar dagen de helft van de dag bij haar jongen. Na een week verlaat de moeder steeds langer het nest, maar komt vaak terug om het nest schoon te houden en haar jongen te verzorgen. Als de rode panda ongeveer 12 maanden oud is, ziet hij eruit als een volwassen rode panda.

Voedsel
De rode panda's eten heel erg veel bamboe. Alleen de rode panda eet alleen de blaadjes, de reuzenpanda ook de hele stengel. De rode panda's eten als aanvulling ook besjes en ander fruit, sommige grassoorten, eikels en sommige schimmels. Zo nu en dan verslinden zij insecten, een ei, een klein vogeltje of een knaagdiertje. De rode panda's drinken door hun poot in het water te steken en hem dan af te likken.

Communiceren
De rode panda-gezinnen communiceren op verschillende manieren. Onder andere door piepjes, geurtjes, fluitjes, blaasgeluidjes, korte snurkgeluidjes en brullen.
Het is allemaal 'praten' van de rode panda. Lichaamstaal is ook een essentieel communicatiemiddel van de dieren.

Leefgebied
De rode panda's leven in het gebied bij Nepal, China, Bhutan, het noordooste van India en het noorden van Myanmar. Er leven steeds minder rode panda's in het wild. In China minder dan 4500. Dat is heel weinig, de rode panda is een bedreigde diersoort.

Gemiddelde rode panda
De gemiddelde rode panda wordt zo'n 60 tot 120 centimeter groot. Een volwassen vrouwtje weegt tussen de 3 en de 6 kilo en een volwassen mannetje weegt tussen de 4 en de de 8 kilo.

Duim
De rode panda's hebbel een soort duim aan hun voorpoten. Daarmee kunnen zij makkelijk takken vastpakken. Rode panda's kunnen dan ook heel goed klimmen. Ze leven graag in een boom.

Bomen
Rode panda's slapen (meestal) in een boom. Een holle boom, dan slaan ze hun staart om hun heen om warm te blijven. In een boom lopen de rode panda's minder gevaar dan op de grond. Met hun goede reuk- en zichtvermogen kunnen zij vanaf een boomtak hun omgeving prima in de gaten houden.


Dit was mijn verslagje!!
Helemaal gelezen? Doe mijn quiz, ook over rode panda's!
XXXBerber

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen