Het is winter en het is koud. Het vriest en het heeft gesneeuwd. Wat doe ik, thuisblijven of de deur uit? Volgens mij vriest het zo erg dat, behalve kans op natte, afgebroken haren het er dik in zit dat ik straks mijn ogen moet ontdooien. En mijn vingers zijn al zo vaak bevroren geweest dat ik bang ben dat ze straks geamputeerd moeten worden. Om maar te zwijgen van de zekerheid dat ik zo meteen flink op mijn bek ga mocht ik het mij in mijn hoofd halen om door de sneeuw te gaan fietsen. Linke praktijken. De winter moet afgeschaft worden.

Ik begrijp dan ook de mensen niet die verlangend uitkijken naar een Elfstedentocht of met dit weer buiten gaan joggen enzo, met een mutsje van Unox. Voor mannen met een verwilderde blik in hun ogen en bevroren snot in hun baard liep ik toch al niet echt warm. Ik verdenk ze er zelfs van thermisch ondergoed te dragen. So hot. Volgens mij is het veel verstandiger om een winterslaap te houden. Of in mijn geval en dat van alle anderen met onvoldoende vakantie-uren: op de bank naar South Park kijken. Onder een dekentje. Met een zak cheese-onionchips. En een glas glühwein. Of een mok warme chocomel met slagroom, voor de AA’ers onder ons.

Dan gaan we naar buiten als we moeten werken, want daar ontkomen we nu eenmaal niet aan. En verder blijven we thuis, lekker spelletjes doen. Of… zullen we met zijn allen gaan thuiswerken? De treinen rijden toch niet. En zelfs al rij je met de auto stapvoets door het sneeuwlandschap, de snelweg is niet van de berm te onderscheiden, en voor je het weet lig je in de Maas met onderkoelingsverschijnselen. Want, zul je net zien: die is niet bevroren. Nee hoor, de winter is veel te gevaarlijk. Rustig afwachten, zomer wordt het vanzelf wel.

Hoe doen ze dat toch in Jakoetsk?

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen