“Welkom op deze veilig! We hebben ook vanavond voor jullie weer een boeiende selectie singles van de beste kwaliteit. Nu gratis try-out voor drie minuten. Beslis daarna of je meer wilt of niet.”

Het idee is hartstikke leuk. Je hebt in één avond de kans om vijfentwintig potentiële echtgenoten te zien. Je vist er meteen uit met wie het zou kunnen werken en met wie niet, en je verspilt niet al teveel tijd met een slaapverwekkende date. Maar toch... werkt het? Natuurlijk is het de moeite waard om eens uit te proberen. En natuurlijk pik je de mannen met wie het echt niks kan worden er ook onmiddellijk uit. Maar wat doe je met de twijfelgevallen? Geef je die het voordeel van de twijfel of is de eerste indruk heilig voor jou?

Het is leuk om in minivorm te zien hoe het beginnetje van een relatie ontstaat. In het begin kijk je nog naar een groep mannen waar je niet warm of koud van wordt, maar dit verandert al snel als je elkaar een paar minuten in de ogen hebt gekeken. Je ziet genoeg om sympathie voor iemand op te brengen, en je stapt in de pauze toch net wat gemakkelijker op elkaar af. Het is allemaal hartstikke geinig. Je hebt sowieso een leuke avond met allemaal nieuwe mensen. En je hoeft je niet af te vragen of ze thuis misschien stiekem al een vriendin hebben, tenminste... daar mag je legitiem vanuit gaan.

Maar ook is er concurrentiestrijd en onzekerheid. Hij mag je dan wel leuk vinden, maar dat vindt hij van die andere vrouwen ook. Zij hebben dezelfde kansen als jij. De man met wie je nu gezellig staat te praten kan jou een uur geleden best ijskoud hebben afgewezen, maar dat weet je nog niet. En misschien voel je je toch wat schuldig wetende dat je die oh zo sympathieke jongen toch hebt afgewezen, niet omdat je hem niet mag, maar doodeenvoudig omdat je je niet tot hem aangetrokken voelt.

En dat is de reden dat het voor mij niet de beste manier is. Ik geloof niet in liefde op het eerste gezicht. Ik geloof in lust op het eerste gezicht. Liefde en lust hoeven elkaar niet uit te sluiten, maar kunnen iets te goed los gezien worden van elkaar. Er zijn zoveel mensen in een goede relatie die in het begin niet geraakt werden door de ander. Zij zouden elkaar in een speeddate van drie minuten zeker hebben afgewezen. En andersom kan iedereen wel drie minuten sociaal wenselijk zijn, maar kom je daar al snel van terug als je hem echt leert kennen. Sympathie en aantrekkingskracht groeien met de tijd.

Volgens mij is het zo dat je eerst iemand leert kennen tot wie je je aangetrokken voelt en met wie je een klik hebt. Dat is de basis, maar dat maakt die persoon nog niet bijzonder. Op dat moment is hij nog inwisselbaar. Die persoon gaat pas echt wat voor je betekenen als je tijd met elkaar hebt doorgebracht en samen ervaringen hebt gedeeld. Hij weet dat jij een ochtendhumeur hebt en jij weet dat hij geen vis eet omdat zijn moeder vroeger de goudvis door de wc heeft gespoeld. Gelukkig kun je deze persoon overal tegenkomen. Tijdens een speeddate, op je werk, in de kroeg of in de supermarkt. Net wat het beste werkt voor jou.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen