Behalve een spinnen-, naalden- en tandartsfobie heb ik ook een heuse Facebookfobie. Jawel hoor, dat bestaat. Verder ben ik de enige die dat toe durft te geven vindt, want Facebook is leuk en gezellig. Dat is waar, maar daar zit ook meteen de zere plek. Het is leuk, het MOET leuk zijn. Ieder bericht betekent stiekem ‘kijk mij es een leuk leven hebben!’ Minder leuke gebeurtenissen mogen er alleen op als ze zo groots zijn dat ze alle aandacht verdienen (in loving memory: ons zelfmoordkonijntje). Het is dus net zo echt als reality tv.

Facebook is een nogal dwingend medium. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om mijn account op te zeggen. Ik geniet van de berichtjes, de vind-ik-leukjes, de foto’s en de porretjes. Ik accepteer met veel plezier het vriendschapsverzoek van de kat van een vriend. Tegelijkertijd word ik echter geconfronteerd met alles wat ik mis of liever gezegd, met mijn angst om iets te missen. Ieder evenement geeft mij keuzestress, want ga ik wel of ga ik niet? En hoe leuk het ook is om met mensen van ver of uit het verleden in contact te kunnen blijven, ik wil mijn vrienden niet tellen. Het is leuk om vriendjes te maken, maar wil ik ook weten wie er allemaal eigenlijk liever niet bevriend met mij zijn?

En wie heeft er laatst toch weer bedacht dat het leuk is om je contacten onder te verdelen in vrienden / echte goede vrienden / vage kennissen / wil ik alleen maar bevriend mee zijn omdat ik vrienden spaar? Jij, Mark Zuckerberg, huh? Leg uit! Ik zou mijn vrienden nooit zo indelen en gelukkig zijn mijn contacten het daarmee eens. Mijn vrienden in real life zijn me allemaal even dierbaar. Hen ranken zou ongetwijfeld leiden tot het zwaar tekort doen en kwetsen van mensen. Ze weten zo ook wel dat ze belangrijk voor me zijn.

Van de andere kant is het een geweldig medium om mijn netwerk uit te breiden. Ik geloof oprecht in de kracht van sociale media, dat hier de toekomst ligt en dat het echt de gemakkelijkste manier is om publiciteit te genereren, als je het slim aanpakt. Het is dus net zoals met zoveel nieuwe uitvindingen: het heeft zijn voor- en nadelen. Geniet van wat het te bieden heeft, maar neem het niet te serieus. Af en toe mijn Facebook checken vind ik gezellig, maar ik doe het niet vijf keer op een dag. Stuur me gerust een berichtje, vind ik leuk. Maar als je me echt wilt leren kennen dan kom liever naar mij toe.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen