Geluk. We streven allemaal naar dat ene gevoel. Geluk. Maar wat ís geluk nu eigenlijk? Geluk in de liefde, geluk op school, geluk op je werk, geluk in het spel. Geluk is als een vlinder die op je hand komt zitten, en je dan jouw hand sluit, omdat je niet wilt dat het weggaat, waarop het een stille dood sterft. Je moet er vertrouwen in hebben, je hand open laten en erop vertrouwen dat hij blijft zitten. Dat is het moeilijkste, het vertrouwen. Want eens je vertrouwt, je jezelf openstelt, is het zo makkelijk om gekwetst te worden, is het zo gemakkelijk voor de vlinder om zijn vleugels te spreiden en weg te vliegen. Soms is het makkelijker om je hand te sluiten, je op te sluiten van al de rest, in de plaats van gekwetst te worden. Soms is het beter om niets meer te voelen. Maar we weten dat het uiteindelijk niet goed is voor ons, want we willen toch allemaal het ultieme bereiken: geluk.

'De mens is gemaakt om zich voort te planten, om de soort verder te zetten.' Natuurlijk is dat biologisch gezien zo, maar helaas zijn wij slimmer dan ieder ander wezen hier op aarde, en kunnen wij over onszelf nadenken. Dat is een vloek evenals een zegen. Zijn we wel gelukkig met waar we staan, wie we zijn tegenover anderen, wie onze vrienden zijn, wat we doen in onze vrije tijd? De mens kan kritisch staan tegenover zichzelf. De een al kritischer dan de ander. De een is met minder gelukkig dan de ander. De een is al gelukkig als de vlinder haar vleugels over zijn vingertoppen laat scheren, de ander is pas gelukkig wanneer de vlinder in zijn hand zit, dat hij dicht bij zijn borst zit, zodat hij niet meer weg kan.

Uiteindelijk hebben we allemaal andere ideeën over dat abstracte gevoel: geluk. Uiteindelijk streven we allemaal datzelfde beeld na. Toen er vroeger in vriendenboekjes stond "Wat wens jij voor later?", antwoordde 4/5 "gelukkig zijn". En bij mij is dat nog steeds zo. Ik heb geen idee van wat de toekomst voor me in petto heeft, maar ik weet wel dat ik gelukkige wil zijn. Gelukkig zijn zal toch nooit gemakkelijk zijn, dat besef ik. Het is veel makkelijker om ongelukkig te zijn.

Reageer (3)

  • Dinja3012

    Ik snap wat je bedoelt. Meestal kan ik wel heel gelukkig voelen, alleen dat gevoelt blijft nooit zo lang.

    1 decennium geleden
  • Arachme

    Yeah, I know what u mean..
    I struggle too sometimes, but talking with friends helps :)

    1 decennium geleden
  • AcceptYou

    Wauw echt heel mooi.

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen